De gemiddelde vrouw wordt, door het gebruik van cosmetica, dagelijks aan zo’n 160 chemische stofjes blootgesteld. Het is namelijk zo dat meer dan 60% van wat je smeert rechtstreeks in je lichaam terecht komt. Tussen al die chemische stofjes zitten heel wat hormoonverstoorders en dat is geen goed nieuws want je hormonen heb je liever op orde.
Nu ben je op je 40-ish en daarna misschien niet meer zo heel erg bezig met een kinderwens maar je hormonen doen heel wat meer. Ze bepalen je humeur, je zin in seks (o jee), je huidbeeld (ja, die pukkels rond je mond), of je al dan niet afvalt (say more), energiepijl en nog veel meer.
Say what ? Yes indeed, wat ik al zei: je hormonen heb je het liefste op orde.
Hormoonverstoorders zijn chemische stofjes die de hormoonbalans in je lichaam verstoren door je eigen hormonen te imiteren, te blokkeren of ermee in interactie te gaan. Kom op tegen Kanker deed er onderzoek naar en concludeerde dat de gemiddelde vrouw door het gebruik van cosmetica aan zo’n 160 chemische stoffen wordt blootgesteld.
Hormoonverstorende stoffen kunnen resulteren in verminderde vruchtbaarheid, verhoogd risico op hormoongevoelige kankers, moeilijkheden om af te vallen en problemen met ons immuunsysteem.
We zetten enkele hormoonverstoorders voor je op een rijtje.
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) is eigenlijk een detergent dat schuim veroorzaakt en heel vaak in douchegels, haarshampoo en andere gezichtszepen te vinden is. SLS tast de beschermlaag van je huid aan waardoor het een open barrière wordt en het product in je lichaam verzeilt raakt.
Aluminium (aluminiumchloride, aluminiumchloorhydraat) vind je terug in heel veel deodorants. Het sluit je poriën af waardoor je zweet er niet uit raakt. Daardoor kun je geen toxines meer verwijderen via je zweet en dat is niet zo handig. Onderzoek toont ook aan dat aluminium zich vastzet in je borstweefsel en onderzoek van het borstweefsel bij vrouwen met borstkanker vertoont ook een hogere concentratie aluminium. Je kan vast de conclusie zelf trekken…
Siliconen vind je dan weer heel vaak in haarproducten. Ze sluiten je poriën af en verstoren je immuunsysteeem en hormonen.
Parabenen zorgen ervoor dat je product langer houdbaar is. Onderzoek op dieren toont echter dat parabenen een oestrogene werking hebben.
EUH ? Is hier dan geen controle op ?
We zijn heel streng op voeding en helaas niet zo streng op wat we op onze huid smeren. Zo is het niet verplicht voor cosmeticaproducenten om alle ingrediënten op hun ingrediëntenlijst te vermelden. De verplichte vermelding is er maar voor enkele tientallen bestanddelen terwijl een product vaak honderden bestanddelen kan bevatten.
Wat nu ?
· Ga voor natuurlijke producten en maak je parfum zelf met essentiële oliën (we love de sensuele geur van
Ga voor veilige merken
Was je groente en fruit goed
Maak schoon met natuurlijke producten
De app Yuka heeft een database van meer dan 500000 producten. Scan de barcode van je product om de score van je product te zien (deze score houdt rekening met hormoonverstorende stoffen).
Comments