top of page
Foto van schrijverEva Schacht

6 tips om de beste olijfolie te kiezen

Een goede olijfolie hoort absoluut thuis in een gezonde keuken maar hoe herken je nu een goede oliijfolie ? Baseer je je op de fles op de prijs of op nog wat anders ? Met deze 6 tips maak je vanaf nu de beste keuze.


Extra vierge

De vermelding ‘extra vierge’ is een beschermde benaming en wil zeggen dat de olijven mechanisch en koudgeperst zijn en verwijst naar de zuurtegraad die lager is dan 0.8%. Hoe lager de zuurtegraad hoe minder vrije vetzuren en hoe beter de kwaliteit en dus ook de smaak. Op het etiket zie je vaak andere benamingen zoals originale of classico maar die betekenen niets en zijn puur een marketingtruukje. De verpakking

Olijfolie is zeer lichtgevoelig. Een goede olijfolie zit dus in een donkere glazen fles om de voedingstoffen en smaak te behouden.


Afkomst

Italië is wellicht het eerste land dat bij je opkomt als je denkt aan olijfolie en daar zit dat ene bekende winkelmerk vast voor iets tussen. Mispak je niet. Italië verkoopt meer olijfolie dan er geproduceerd wordt en dat geeft aan dat er andere olie wordt toegevoegd. Los van het land van afkomst wordt de beste olijfolie geteeld, geperst en gebotteld op 1 en dezelfde plek. Daarom zijn kleinere producenten vaak de betere keuze.


De ‘ingrediënten’

Soms zie je op het etiket K270 staan. Deze vermelding geeft de zuiverheid van de olie weer. Sommigen vermelden ook een datum waarop de olie gebotteld is. Ga ervan uit dat na 2 jaar de kwaliteit van de olie stilletjes achteruit gaat.


Bio of toch niet ?

Olijfbomen zijn sterke bomen en niet zo gevoelig voor ziektes. Het biolabel garandeert je echter dat er geen pesticiden zijn gebruikt.


De prijs

Kwaliteit kent een prijs. Ga dus niet voor de goedkoopste fles want goedkoop is een indicatie van onzuiver.


De smaak

Een goede olijfolie ruikt een beetje grassig en prikt in je neus. Bovenal laat deze geen olieachtige smaak achter in de mond. We denken trouwens vaak dat we olijfolie moeten proeven met brood maar dat klopt niet. Proef een olijfolie eens puur.



Deze extra vierge biologische olijfolie kent een Helleense oorsprong. De broers Nikolaos en Theodorus startten hun bedrijf in 1998 en konden al snel hun gehuurde oliemolen inruilen voor een eigen exemplaar. Tegelijkertijd besloten ze hun bedrijf over te schakelen naar biologische landbouw. De olijfolie van hun boerderij is volledig natuurlijk, koudgeperst en heeft een zuurtegraad kleiner dan 0.3%. De smaak is licht zurig en fruitig en de textuur zijdeachtig fijn. Als je een beetje tussen je vingers wrijft voelt het aan als room.





40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page